Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılık sektörüne 2027’de 52,5 milyar TL destek sağlayacak. Destekler, verimlilik artışı, mera ıslahı ve zirai don tazminatlarını kapsıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, hayvancılık sektörüne 2027 yılında 52,5 milyar lira destek sağlanması planlanıyor. Bu rakam, gelecek yıl için belirlenen 235 milyar liralık toplam tarımsal destekleme bütçesinin önemli bir bölümünü oluşturuyor.
Hayvancılık desteklemeleri, sektörün verimliliğini ve üretim kalitesini artırmayı hedefliyor. Bu yıl 36,6 milyar liraya ulaşan desteğin, gelecek yıl yüzde 43,4’lük bir artışla 52,5 milyar liraya çıkarılması öngörülüyor.
Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen 2024-2026 hayvancılık desteklemeleri, verim artışı, hayvan sağlığının korunması ve havza bazlı planlı üretime odaklanıyor. Resmi Gazete’de yayımlanan güncellemelerle, embriyo transferi, cinsiyeti belirli sperma uygulamaları, genomik testler ve çiğ süt satışına yönelik ilave katsayılar getirildi.
Bu yeni düzenlemeler, özellikle buzağı ve kuzu/oğlak yetiştiriciliği ile çiğ süt tedarik zincirindeki teşvikleri artırmayı amaçlıyor. Mesleki yeterlilik belgeli toplayıcılar aracılığıyla yapılan satışlar da ek desteklerden faydalanacak.
Sektörün kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamak ve meraların sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla mera ıslah çalışmaları devam ediyor. Tespit ve tahdit çalışmalarının ardından meraların verimini artırmaya yönelik iyileştirmeler yapılıyor. Otlatmaya yardımcı yapılar da ıslah projelerine entegre ediliyor.
Ayrıca, Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde yeni bir aşı üretim tesisi kurulması çalışmaları da sürdürülüyor. Bu tesis, veteriner aşılarının üretim kapasitesini artırarak hayvan sağlığına yönelik yerli üretimi güçlendirecek.
Geçen yıl yaşanan zirai don olayları nedeniyle üreticilere yönelik destekleme ödemeleri yapıldı. Devlet destekli tarım sigortası yaptıranlara 23,1 milyar lira hasar tazminatı ve 23,86 milyar lira destekleme ödemesi olmak üzere toplamda yaklaşık 47 milyar lira kaynak aktarıldı.
Bu yıl tarım sigortalarındaki düzenlemelerle bitkisel ürünlerde don teminatına devlet prim desteği yüzde 70’e yükseltildi. Kayısı, elma, kiraz gibi ürünlerde
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap