SON DAKİKA
--:--:--

DSÖ Ebola Uyarısı Aşı Çalışmaları Dokuz Ay Sürebilir

DSÖ, Ebola’nın Bundibugyo türüne karşı geliştirilen aşı adaylarının klinik deney süreçlerinden geçmediğini ve hazır olmalarının dokuz ay sürebileceğini bildirdi. Salgın uluslararası acil durum ilan edildi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
DSÖ Ebola Uyarısı Aşı Çalışmaları Dokuz Ay Sürebilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Danışmanı Dr. Vasee Moorthy, Ebola virüsünün ‘Bundibugyo’ türüne karşı geliştirilen iki aşı adayının henüz klinik deneylerden geçmediğini ve hazır olmalarının dokuz ay kadar sürebileceğini açıkladı.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgında şu ana kadar 600 şüpheli vaka ve 139 can kaybı olduğunu belirtti. Virüsün tespit edilme süreci göz önüne alındığında vaka sayısının artması bekleniyor.

Ghebreyesus, ilk vakanın rapor edildiği Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) ile komşu ülke Uganda’da kesinleşmiş vakaların bulunduğunu bildirdi. DSÖ, pazar günü salgın nedeniyle ‘uluslararası önemi haiz halk sağlığı acil durumu’ ilan etti.

Salgın Durumu ve Sağlık Sisteminin Zorlukları

DKC’deki kesinleşmiş vakalar Ituri ve Kuzey Kivu vilayetlerinde görüldü. Uganda’nın başkenti Kampala’da tespit edilen iki vakadan birinin hayatını kaybettiği bildirildi. Salgının merkez üssü olan Ituri’deki altın madenciliği kasabalarından gelen raporlar, sağlık sisteminin yetersiz kaldığını gösteriyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) bölgedeki tesislerin şüpheli vakalarla dolup taştığını ve yer kalmadığını iletti. Birleşik Krallık hükümeti, salgınla mücadele için 20 milyon sterline kadar fon sağlayacağını duyurdu.

Salgının ilk bilinen vakasının, Ituri’nin eyalet başkenti Bunia’da 24 Nisan’da hayatını kaybeden bir hemşire olduğu açıklandı. Yetkililer, virüsün ne kadar süredir yayıldığını tespit etmek için incelemelerini sürdürüyor.

Bundibugyo Türü ve Aşı Geliştirme Süreci

Ebola virüsünün ‘Bundibugyo’ türü, on yılı aşkın süredir görülmemesi nedeniyle salgını durdurmayı zorlaştırıyor. Bu tür, enfekte olanların yaklaşık üçte birinin ölümüne yol açmıştı.

Mevcut deneysel aşılardan ilkinin hazır olması için 6 ila 9 ay tahmin ediliyor. COVID-19 aşı platformuna benzer teknolojiyle üretilen ikinci aşı adayının ise hayvan deneyleri sonuçlarına göre 2-3 ay içinde klinik denemelere başlaması öngörülüyor, ancak bu süreçteki belirsizlikler yüksek.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Duran NATO Zirvesi Sonrası Türkiye’nin Rolünü Değerlendirdi
Duran NATO Zirvesi Sonrası Türkiye’nin Rolünü Değerlendirdi
Trump İran’ın Nükleer Silah Edinmesini Engelleme Kararlılığını Vurguladı
Trump İran’ın Nükleer Silah Edinmesini Engelleme Kararlılığını Vurguladı
Tekirdağ-Kayseri seferi yapan otobüs Kaman’da devrildi 41 yaralı
Tekirdağ-Kayseri seferi yapan otobüs Kaman’da devrildi 41 yaralı
Sardes Antik Kenti UNESCO’ya Kabulünün Birinci Yılını Konserlerle Kutladı
Sardes Antik Kenti UNESCO’ya Kabulünün Birinci Yılını Konserlerle Kutladı
Türkiye AB E-Ticarette Yeni Kolaylık Sağladı A.TR Uygulaması Devreye Girdi
Türkiye AB E-Ticarette Yeni Kolaylık Sağladı A.TR Uygulaması Devreye Girdi
Brent Petrol 72 Doları Aştı ABD İran Görüşmeleri Fiyatları Etkiliyor
Brent Petrol 72 Doları Aştı ABD İran Görüşmeleri Fiyatları Etkiliyor
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.