Kuveyt, Hürmüz Boğazı’ndaki gerilim nedeniyle petrol üretimini düşürdü. Küresel enerji piyasaları için tehlike sinyali mi?
Kuveyt Petrol Kurumu, Hürmüz Boğazı’ndaki artan gerilim ve seyrüseferin hedef alınması nedeniyle petrol üretiminde kısıtlamaya gidildiğini duyurdu. Üretimdeki düşüşün nedeni olarak, bölgedeki gelişmelerin küresel enerji piyasalarını tehdit etmesi gösterildi.
Kuveyt Petrol Kurumu tarafından yapılan açıklamada, bölgedeki durumun küresel enerji piyasalarının istikrarı için tehlikeli bir gerilim oluşturduğu vurgulandı. Kurum, savaşın sona ermesi durumunda üretimin yeniden hızla artırılacağını belirtti.
Açıklamada, tam kapasiteye ulaşmanın 3 ila 4 ay sürebileceği ifade edilirken, üretimdeki kısıtlamanın miktarı hakkında net bir bilgi verilmedi. Kuveyt, daha önce 10 Mart’ta günlük üretimini 3 milyon varilden 500 bin varile düşürmüştü.
İran, 2 Mart’ta ABD ve İsrail’in olası saldırılarına karşı Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğini kısıtlamış ve koordinasyonsuz geçişlere izin vermeyeceğini duyurmuştu. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ise 11 Mart’ta üye ülkelerin 400 milyon varil stratejik petrol rezervini piyasaya sürme kararı almıştı.
Analistler, petrol piyasasındaki arz azalmasının etkilerinin henüz tam olarak hissedilmediğini, ancak bu durumun önümüzdeki günlerde değişebileceğini öngörüyor.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap