Kolombiya’da dün yapılan başkanlık seçimlerini Donald Trump’ın desteklediği sağcı aday Abelardo de la Espriella kazandı. Petro’dan devralınacak görev 7 Ağustos’ta başlıyor.
Kolombiya’da dün düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerini, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın desteklediği sağcı aday Abelardo de la Espriella’nın kazandığı bildirildi. Resmi olmayan ilk sonuçlar, aşırı sağcı aday Espriella’nın zaferini teyit etti.
Donald Trump, seçim kampanyası boyunca ‘Kaplan’ lakaplı Espriella’ya ‘tam ve koşulsuz’ destek verdiğini açıklamıştı. Trump, Kolombiyalı seçmenlere sandığa gitmeleri yönünde çağrıda bulunarak, Espriella’nın zaferinin ABD ile Kolombiya arasındaki ilişkiler açısından önemini vurgulamıştı.
Trump, iktidardaki Tarihsel İttifak adayı Ivan Cepeda’yı ‘radikal Marksist sol’ olarak nitelendirmişti. Bu ifadeler, Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro tarafından ülkenin iç işlerine müdahale olarak değerlendirildi.
Petro, Trump’ın açıklamalarına tepki göstererek Kolombiyalı seçmenleri özgür iradeleriyle ve dış etki altında kalmadan oy kullanmaya çağırdı. Petro, seçimin sonuçlarının ülkenin egemenliğine saygı duyması gerektiğini belirtti.
Seçimi kazanan Abelardo de la Espriella, 7 Ağustos tarihinde mevcut Cumhurbaşkanı Gustavo Petro’dan görevi devralacak. Bu devir teslim töreni, yeni yönetimin önceliklerini ve dış politikalarını belirleyecek.
31 Mayıs’ta yapılan ilk tur seçimlerinde Abelardo de la Espriella oyların yüzde 43,62’sini alarak birinci sırada yer almıştı. İktidar partisi adayı Ivan Cepeda ise yüzde 41,13 oy oranıyla ikinci sırada kalmıştı.
İlk turda yüzde 6,9 oy alan Demokratik Merkez Partisi adayı Paloma Valencia, ikinci turda Espriella’ya destek vereceğini açıklamıştı. Bu destek, Espriella’nın zaferinde önemli bir rol oynadı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap