Reuters, İran’ın ABD saldırısı durumunda Husileri Kızıldeniz petrol rotalarını kapatmaya çağırdığını duyurdu. Plan, Babülmendep Boğazı’nın kapatılmasını içeriyor.
İran’ın, ABD’nin enerji altyapısına yönelik olası bir saldırısı durumunda Yemen’deki Husilere Kızıldeniz’deki petrol ticaret rotalarını kapatma çağrısında bulunduğu iddia edildi. Reuters haber ajansının adı açıklanmayan üç kaynağa dayandırdığı habere göre, bu plan İran liderliği içinde görüşüldü ve İran yanlısı Husilere iletildi.
Planın iletim şekli hakkında detay verilmezken, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik tehditleriyle bağlantılı olup olmadığı belirtilmedi. Husilere yakın bir kaynak, Babülmendep Boğazı’nın kapatılmasına ilişkin nihai kararı İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) temsilcilerinin vereceğini öne sürdü.
Husilere yakın başka bir kaynak, Babülmendep Boğazı’ndaki deniz taşımacılığına yönelik saldırılar için hazırlıkların tamamlandığını iddia etti. Bu kaynak, Husilerin Yemen’deki Hudeyde Limanı ve Aden Körfezi yakınlarındaki stratejik noktalara füze ve insansız hava araçları (İHA) konuşlandırdığını ve emir beklediğini belirtti.
Orta Doğu bölgesi risk analiz uzmanı Torbjorn Solvedt, çatışmaların şiddetlenmesi ve Kızıldeniz ihracat altyapısı ile deniz taşımacılığına sıçramasının, bölgede petrol ihracatı için kritik bir alternatif rotayı tehdit edeceğini vurguladı. Bu durumun küresel ticaret ve dünya piyasalarında büyük bir etki yaratması bekleniyor.
Çeşitli kaynaklara göre, Husilerin olası saldırıları, Orta Doğu’nun petrol ihracatında kullanılan iki ana güzergahta eş zamanlı aksaklıklara yol açabilir. Bu senaryo, enerji krizini derinleştirebilir ve İran ile ABD arasındaki gerilimi artırabilir.
Suudi Arabistan’a yakın yerel kaynaklar, Riyad yönetiminin İran ve Husilerden kaynaklanan tehditleri ciddiye aldığını ve Husilerin İran ile iş birliği içinde hareket ettiğinin farkında olduğunu belirtti. Tahran yönetiminin küresel enerji fiyatlarını yükselterek ABD üzerinde baskı kurmayı hedeflediği değerlendiriliyor.
Kaynaklar, Babülmendep Boğazı’nın kapatılmasının zor olmayacağını, zira deniz taşımacılığını durdurmak için gelişmiş füze sistemlerine ihtiyaç duyulmadığını savundu. Elinde ateşli silah bulunan herkesin sevkiyatları engelleyebileceği ifade edildi.
İran, daha önce 28 Şubat’ta ABD ve İsrail’in saldırıları sonrası Hürmüz Boğazı’nı deniz taşımacılığına kapatmıştı. Bu durum, küresel petrol arzının önemli bir kısmının ana geçiş güzergahı olan Hürmüz Boğazı’nı etkilemişti.
Hürmüz Boğazı’nın kapanmasıyla Körfez’den çıkarılan petrolün büyük kısmı Suudi Arabistan’a ait boru hatlarıyla Kızıldeniz’e yönlendirilmişti. Mevcut durumda küresel enerji arzının yaklaşık yüzde 7’si Kızıldeniz üzerinden taşınıyor. Suudi Arabistan’ın enerji ihracatının yaklaşık yüzde 70’i Kızıldeniz kıyısındaki Yanbu Limanı üzerinden yapılıyor. Bölgedeki deniz taşımacılığına yönelik saldırılar, petrol fiyatlarında sert yükselişlere neden olabilir.
Husiler, 2023’te İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının başlamasının ardından Kızıldeniz’de deniz taşımacılığını hedef alan saldırılar düzenlemişti. Bu saldırılar, birçok büyük deniz taşımacılığı şirketini daha uzun ve maliyetli rotaları kullanmaya zorlamıştı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap