ABD’li yetkililer, İran ile Hürmüz Boğazı ve nükleer müzakereleri kapsayan 60 günlük geçici bir anlaşma üzerinde çalışıldığını iddia etti. Anlaşma, yaptırımların kaldırılması ve petrol satış muafiyetlerini içeriyor.
ABD’li yetkililer, İran ile Hürmüz Boğazı’ndaki gerilimi düşürmeye ve nükleer müzakereleri ilerletmeye yönelik 60 günlük geçici bir anlaşma üzerinde çalışıldığını iddia etti. Axios’un haberine göre, taraflar karşılıklı uzlaşıyla uzatılabilecek bir mutabakat zaptı taslağı üzerinde görüşüyor.
Taslak anlaşma, 60 günlük süreçte Hürmüz Boğazı’nın gemi geçişine açık kalmasını ve İran’ın boğaza yerleştirdiği mayınları temizlemesini öngörüyor. Buna karşılık ABD’nin İran limanlarına yönelik ablukayı kaldırması ve Tahran’ın petrol satışları için yaptırım muafiyetleri sağlaması bekleniyor.
ABD’li yetkililer, ABD Başkanı Donald Trump’ın anlaşmadaki temel yaklaşımının “performans karşılığında rahatlama” olduğunu belirtti. Bu çerçevede, İran’ın nükleer silah geliştirmeyeceğine dair taahhüdü, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin askıya alınması ve yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stoklarının kaldırılması gibi konular müzakere edilecek.
İran’ın arabulucular aracılığıyla ABD’ye zenginleştirme faaliyetlerini durdurma ve nükleer materyallerden vazgeçme konusunda sözlü taahhütlerde bulunduğu öne sürüldü. ABD’nin ise 60 günlük süreçte yaptırımların kaldırılması ve dondurulmuş fonların serbest bırakılması konularını müzakere etmeye açık olduğu ifade edildi.
Anlaşma taslağının, İsrail ile Hizbullah arasındaki karşılıklı saldırıların sona erdirilmesini de kapsadığı iddia edildi. ABD Başkanı Trump daha önce yaptığı açıklamada, İran ile büyük oranda bir anlaşma üzerinde görüşmeler yapıldığını ve son unsurların kısa sürede duyurulacağını belirtmişti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap