SON DAKİKA
--:--:--

ABD ve İran’dan Savaşın Bitiş Süresine Farklı Yaklaşımlar

ABD Başkanı Trump, savaşın iki hafta içinde bitebileceğini belirtirken, İran Dışişleri Bakanı Arakçi ülkesinin altı aylık mücadeleye hazır olduğunu açıkladı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
ABD ve İran’dan Savaşın Bitiş Süresine Farklı Yaklaşımlar

ABD Başkanı Donald Trump, Salı günü yaptığı açıklamada, bir anlaşma sağlanması halinde savaşın iki ila üç hafta içinde sona erebileceğini belirtti. Buna karşılık, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi de ülkesinin en az altı aylık bir mücadeleye hazırlıklı olduğunu açıkladı. Bu çelişkili açıklamalar, Washington ve Tahran arasındaki dolaylı mesaj trafiği ile bölgedeki insansız hava aracı (İHA) saldırılarının devam ettiği bir dönemde geldi.

ABD’den Savaşın Bitişine Yönelik Kısa Süreli Beklenti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Amerika Birleşik Devletleri’nin savaş hedeflerine planlanandan daha erken ulaştığını ve “bitiş çizgisini görebildiklerini” ifade etti. Wall Street Journal, Başkan Trump’ın Beyaz Saray personeline Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmasına gerek kalmadan savaşı sona erdirmeye açık olduğunu bildirdi.

İran’dan Uzun Süreli Mücadele Hazırlığı ve Müzakere İddiaları

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, ülkesinin kendisini savunmak için herhangi bir mühlet belirlemediğini ve gerekli her türlü yöntemle ülkelerini savunacaklarını vurguladı. Arakçi, savaşın sona ermesinin tüm bölge genelinde barışı içermesi gerektiğini ve düşmanlarının belirlediği takvimlerin bir önemi olmadığını dile getirdi.

İranlı bakan, ABD ile doğrudan müzakere içinde olmadıklarını belirtti. Washington’ın İran’daki “yeni ve daha makul rejimle” ciddi görüşmeler yapıldığı yönündeki iddialarını yalanladı. Ancak Arakçi, ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’tan mesajlar aldıklarını ve iki ülkenin aracılar vasıtasıyla dolaylı iletişim kurduğunu doğruladı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Fox News’e yaptığı açıklamada, İran ile mesaj alışverişinin sürdüğünü ve ileride doğrudan bir görüşme potansiyelinin bulunduğunu söyledi. Trump’ın, İran’ın ABD tarafından sunulan 15 maddelik teklifin çoğunu kabul ettiği yönündeki açıklamaları da Tahran tarafından yalanlandı. Arakçi, bu teklife henüz yanıt vermediklerini ifade etti.

İranlı sözcü, Pazartesi günü yaptığı açıklamada ABD’nin taleplerini gerçek dışı ve mantıksız olarak nitelendirdi.

Bölgede Çatışmalar ve Saldırılar Devam Ediyor

Bölgedeki çatışmalar sürerken, Kuveyt Uluslararası Havalimanı’ndaki yakıt depoları Çarşamba günü İran’a ait bir insansız hava aracı (İHA) saldırısının hedefi oldu. Bu saldırı büyük bir yangına yol açtı. Bahreyn’de de bir şirket tesisinde İran İHA saldırısı sonrası çıkan yangına müdahale edildi.

Katar’ın başkenti Doha’nın 17 deniz mili kuzeyinde ise bir tankerin kimliği belirsiz bir mühimmatla vurulduğu rapor edildi. İsrail ordusu, Çarşamba sabahı Yemen’den kendi topraklarına fırlatılan bir füzenin imha edildiğini açıkladı. Yemen’deki İran destekli Husiler, geçtiğimiz Cumartesi günü çatışmalara ilk kez dahil olmuş ve askeri operasyonlarını sürdüreceklerini ilan etmişti.

Yorum Yap

Benzer Haberler
ABD ve İran’dan Savaşın Bitiş Süresine Farklı Yaklaşımlar
ABD ve İran’dan Savaşın Bitiş Süresine Farklı Yaklaşımlar
İletişim Başkanı Burhanettin Duran’dan STRATCOM Zirvesi’nde Hakikat Çağrısı
İletişim Başkanı Burhanettin Duran’dan STRATCOM Zirvesi’nde Hakikat Çağrısı
Esenyurt’ta yol verme cinayeti şüpheli olay yerinden kaçtı
Esenyurt’ta yol verme cinayeti şüpheli olay yerinden kaçtı
İsrail Lübnan’ın Güneyini Vurdu 13 Kişi Hayatını Kaybetti
İsrail Lübnan’ın Güneyini Vurdu 13 Kişi Hayatını Kaybetti
Bakan Ersoy, Çalınan Melek Heykelini Fener Rum Patrikhanesine Teslim Etti
Bakan Ersoy, Çalınan Melek Heykelini Fener Rum Patrikhanesine Teslim Etti
AB İsrail’in Filistinli Mahkumlara İdam Cezası Tasarısından Endişe Duyuyor
AB İsrail’in Filistinli Mahkumlara İdam Cezası Tasarısından Endişe Duyuyor
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.