SON DAKİKA
--:--:--

Elektrikli Araçlar Eylülde 3,1 Milyon Kez Şarj Oldu

EPDK’nin eylül raporuna göre, elektrikli araçlar 3,1 milyon kez şarj edildi, toplam tüketim ağustosa göre yüzde 14,6 azaldı. DC şarj noktaları öne çıktı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Elektrikli Araçlar Eylülde 3,1 Milyon Kez Şarj Oldu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, elektrikli araçlar eylül ayında toplam 3 milyon 152 bin 733 kez şarj edildi. Bu işlem hacmi, ağustos ayındaki 3 milyon 527 bin 70 şarj işlemine kıyasla bir düşüşe işaret etti.

Eylül ayında elektrikli araç şarjı için tüketilen toplam elektrik miktarı 83 bin 253 megavatsaat olarak kaydedildi. Bu rakam, ağustos ayındaki 97 bin 469 megavatsaatlik tüketimin yüzde 14,6 altında kaldı. Ortalama bir şarj işlemi başına 26,41 kilovatsaat elektrik harcandı ve toplam şarj süresi 3 milyon 548 bin 897 saate ulaştı.

Şarj Noktası Tercihleri ve Tüketim Dağılımı

Eylül ayı verileri, toplam elektrik tüketiminin 68 bin 637 megavatsaatinin hızlı şarj (DC) noktalarında gerçekleştiğini gösteriyor. Alternatif akımlı (AC) şarj noktalarından yapılan şarjlar ise 14 bin 617 megavatsaat olarak belirlendi. Bu durum, toplam tüketimde DC şarj noktalarının yüzde 82,44’lük, AC şarj noktalarının ise yüzde 17,56’lık paya sahip olduğunu ortaya koydu.

Şarj işlemlerinin coğrafi ve zamansal dağılımı da incelendi. İşlemlerin yüzde 74,64’ü DC şarj noktalarında, yüzde 25,36’sı ise AC şarj noktalarında gerçekleştirildi. En yüksek tüketim saatleri 17.00-18.00 arası 5 bin 730 megavatsaat olarak belirlenirken, en düşük tüketim 04.00-05.00 saatlerinde 725 megavatsaat olarak ölçüldü.

Günlük bazda en yüksek elektrik tüketimi 6 Eylül’de 3 bin 344 megavatsaat olarak gerçekleşti. En düşük günlük tüketim ise 15 Eylül’de 2 bin 339 megavatsaat olarak kayıtlara geçti. Hafta sonları ortalama tüketimde öne çıkarken, Pazar günleri 3 bin 175 megavatsaat, Cumartesi günleri ise 3 bin 151 megavatsaat elektrik tüketildi.

Şarj Altyapısı ve Araç Sayısındaki Artış

Elektrikli araç şarj altyapısı eylül ayında da büyümeye devam etti. Toplam şarj noktası (soket) sayısı, ağustos ayındaki 47 bin 908’den eylül ayında yüzde 2,2 artışla 48 bin 971’e yükseldi. Bu noktaların 21 bin 307’si DC, 27 bin 664’ü ise AC şarj noktalarıydı. Toplam kurulu güç ise 3 bin 773 megavattan 3 bin 875 megavata çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ağustosta 476 bin 934 olan elektrikli araç sayısı, eylülde 491 bin 492’ye ulaştı. Eylül ayında tüketilen elektriğin yüzde 61,89’u, yani 51 bin 522 megavatsaatlik kısmı, Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) belgeli yeşil şarj istasyonlarından sağlandı.

Şarj istasyonlarındaki elektrik tüketiminde İstanbul 22 bin 383 megavatsaat ile ilk sırada yer aldı. İstanbul’u, 11 bin 57 megavatsaatle Ankara ve 5 bin 94 megavatsaatle İzmir izledi. Şarj ağı işletmecileri arasında ise Trugo 18 bin 543 megavatsaat ile lider konumdaydı.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Elektrikli Araçlar Eylülde 3,1 Milyon Kez Şarj Oldu
Elektrikli Araçlar Eylülde 3,1 Milyon Kez Şarj Oldu
Taksitli Satışlarda Yeni Dönem Bakanlık Düzenlemesi Yürürlükte
Taksitli Satışlarda Yeni Dönem Bakanlık Düzenlemesi Yürürlükte
TMO 2026 Çeltik Alım Fiyatlarını Açıkladı Üreticilere Yönelik Detaylar Belirlendi
TMO 2026 Çeltik Alım Fiyatlarını Açıkladı Üreticilere Yönelik Detaylar Belirlendi
Türkiye Tarım İhracatında Zirveye Ulaştı
Türkiye Tarım İhracatında Zirveye Ulaştı
Türkiye’de Elektrikli Otomobil Sayısı Yüzde 52,4 Arttı
Türkiye’de Elektrikli Otomobil Sayısı Yüzde 52,4 Arttı
Türk Hava Yolları Eylül’de 9 Milyon Yolcu Taşıdı
Türk Hava Yolları Eylül’de 9 Milyon Yolcu Taşıdı
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.